İran׳a mal veya hizmet verecek şirket veya tüccarlar genellikle müşterilerinin ısrarı üzerine açık hesap çalışmak zorunda kalıyorlar veya Teminat olarak çek alıyorlar. Bu tip işlemlerin riskleri çok fazladır. Malı satan veya hizmet veren dava açtıgı zaman alacagını ıspat yükü Satıcıya veya hizmet verene düşmekte.
Bu nedenle aşağıdaki açıklamalarımız dogrultusunda hareket ederlerse risklerini azaltmış olacaklardır.
1- Gayrimenkul ipotek etmek
Alacaklı yabancı firma veya şahıs, müşteriden borcuna karşılık gayrimenkul ipotek vermesini talep edebilir. Bu konuda, biz ipotek işlemlerini yabancı firma ve şahıs adına İranda Müvekkilimizden aldıgımız vekaletle yapıyoruz. Bu işlem sırasında dikkat ettiğimiz e önemli konu ipotek metninin müvekkilin haklarını koruyacak şekilde yazılmasıdır.
2- Borçludan Çek almak
Biz çek alınması konusunu pek tasvip etmiyoruz çünkü eğer çek karşılıksız çıkarsa uzun bir mahkeme takibi başlatmak zorunda kalınmakta ve alacaklı avukatlık ücreti dışında ayrıca %3.5 mahkeme pul parası ödemek zorunda kalacaktır.
Ancak yeni çek kanununa göre bankalardan müşterilerinin hesap hareketlerini araştırma imkanı bulunmakta.
İran’da Alacaklının borçludan teminat çeki dışında çek alırken dikkat etmesi gereken hususlar
2-1 Çek sahibi şirketse çeki imzalayanlar, şahıs olarak da çekin arkasına “bu çek karşılıksız çıkarsa biz ödeyecegiz” diye taahhüt yazisi yazarak imzalamalıdırlar. Dikkat: sadece ciro etmek yeterli degildir ve taahhüt metninin muhakkak yazılması gerekmekte. Eger sadece ciro etmişlerse çek, çek tarihinden itibaren 10 gün içerisinde bankaya götürülmeli ve karşılıksızlık belgesi alınmalı yoksa ciro eden şahıslar sorumlu tutulamaz.
2-2 Çek sahibi şahıs oldugu zaman durumu iyi olan biride teminat olarak çekin arakasına “bu çek karşılıksız çıkarsa ben ödeyeceğim” diye taahhüt yazisi yazarak imzalamalıdır.
Ayrıca çekin arkasına imzalayan şahısların kimlik fotokopileri alınıp çeke eklenmeli. Böylece zaman bu şahıslarda ödemeden sorumlu olurlar.
İranda Yabancı Yatırım , Hizmet ve Ticaret
İran Ortadaoğuda stratejik konumu, yetişmiş hazır ucuz yakıt,elektirik, su , işgücü ile doğrudan yabancı yatırımlar için cazip bir çekim alanıdır.
İranda yabancılar üç şekilde üretim ve ticaret ve hizmet amaçlı faaliyet göstermektedirler.
1- Yabancı Firmalar şirketlerinin şubesini İranda tescil ettirebilirler şubeler genellikle ticaret ve İrtibat amaçlı kurulur . ve şube ana şirketin tayin edecegi bir müdür tarafından yönetilir. Bu müdür İranlı veya Türkiyeli olabilir (Türk vatandaşının İranda çalışması için çalışma ve oturma izni alması gerekmektedir ).
Şube İran bankalarında hesap açabilir .Gelir vergisini ödedikten sonra yıllık karını bankalar aracılıgı ile İran dışına göderebilir. . İran kanunlarına göre İthalat ve ihracaat yapmak için Ticaret belgesi almak zorunludur. İran Yabancı şubeye Ticaret belgesi vermemektedir genellikle şube sattıgı malları satış yaptıgı kişi adına getirmektedir şube haklarına gelince bir iranli sirketin sahip oldugu haklara sahip degildir . (Ornegin kredi almak devlet tesviklerinden yaralanmak gibi ) Şube menkul mal alabilir ama gayrimenkul alamaz. İranda şube gerekli belgeler hazırlandıktan sonra tercümeler dahil yirmi gün içerisinde tarafımızdan kurulur.
2- İranda üretim veya hizmet amaçlı Faaliyet göstermek k isterseniz %100 hisse si size ait olmak üzere şirket kurabilirsiniz. Ama rahat ve sorunsuz çalışmak istiyorsanız Yabancı Sermaye Yatırım ve teşvik İdaresinden Yabancı sermaye yatırım izni almanız gerekir .
Yabancı Sermaye Yatırım izini ile kazanılacak haklar :
2-1-Yabancı sermaye İran devleti tarafından himayet edilmektedir. Devlet Yabancı sermayeyi İngilterede firması sigortalamıştır ve yapılacak bir kanun degisikligi veya devletin aldıgı bir karar nedeniyle ile yabancı sermayeye bir zarar gelecek olursa devlet bu zarar odemeyi bu sigorta vasıtasıyla Teahhüt etmektedir.
2-2- yabancı sermaye yatırımıyla kurulan şirketler İranlı sirket ve kuruluşlara tanınan her türlü Teşvik ve muafiyetlerden , imkanlardan yararlanacaktır.
2-3-Yabancı sermayeli Şirketler kazanç vergisini ödedikten sona Yillik kazancını kendi ülkesine banka aracılıgı ile havale edebilir.
2-4 – Sermayesini götürmek isterse bazi prosödurleri yerine getirme şartı ile götürebilir.
2-5- Yabancı sermaye izni ile kuracagınız şirkette devlet organize sanayilerde teşvik amaçlı ucuz fiyata %35 peşin üç ay aralıklarla 10 taksitle yer vermektedir.eger taksitler bitmeden üretime başlanırsa yarısından sonraki meblagın ödenmeyen taksitleri için ödeme yapılmayacaktır.
Açıklama :İrana Ambargo nedeniyle şimdilik uluslararası bankacılık sistemi çalışmamaktadır.
3- Yabancılar İranda % 100 yabancı hisse sahibi olarak yabancı sermaye yatırım izni almadan şirket kurulabilir. Veya bu oranda kurulmuş şirkete ortak olabilir. . Ve bu şirket kuruluşu hiç bir prosedürü gerektirmemektedir .esasnamenin 1- Firmaniz Iranli sirket veya sahisla ortak olursa yeni kurdugunuz sirket Iranli sirket oldugu için kanunun tanıdıgı her türlü teşvik ve kredilerden yaralanılacaktır. Ama sizin getirdiginiz sermaye devlet tarafından sigorta olmayacak sadece İran Şirketler kanunun Himayetinden yararlanacaksınız.