blog

İran’da Yabancı Yatırım, Hizmet ve Ticaret

İran Ortadaoğuda stratejik konumu, hazır ucuz yakıt, elektirik, su ve işgücü ile doğrudan yabancı yatırımlar için cazip bir çekim alanıdır.

İran’da yabancılar üç şekilde  üretim, ticaret ve hizmet amaçlı faaliyet göstermektedirler:

 

1- Yabancı Firmalar şirketlerinin şubesini İranda tescil ettirebilirler. Şubeler genellikle ticaret ve İrtibat amaçlı kurulur ve ana şirketin tayin edecegi bir müdür tarafından yönetilir. Bu müdür İranlı veya Türkiyeli olabilir (Türk vatandaşının İran’da çalışması için çalışma ve oturma izni alması gerekmektedir.)

 

Şube İran bankalarında hesap açabilir. Gelir vergisini ödedikten sonra yıllık karını bankalar aracılıgı ile  İran dışına gönderebilir.

İran kanunlarına göre  İthalat ve ihracaat yapmak için Ticaret  belgesi almak zorunludur.  İran,  Yabancı şubeye  Ticaret  belgesi vermemektedir. Genellikle şube sattıgı malları satış yaptıgı kişi adına  getirmektedir.

Şube haklarına gelince,  şube, bir iranlı sirketin sahip oldugu haklara  sahip degildir. (Örneğin, kredi almak, devlet teşviklerinden yaralanmak, v.s. gibi) Şube menkul mal alabilir ama gayrimenkul mal alamaz.  İran’da şube  gerekli belgeler hazırlandıktan sonra tercümeler dahil yirmi gün içerisinde tarafımızdan kurulur.

2- İran’da üretim veya hizmet amaçlı Faaliyet göstermek isterseniz %100 hissesi size ait olmak üzere şirket kurabilirsiniz. Ama rahat ve sorunsuz çalışmak istiyorsanız Yabancı Sermaye Yatırım ve teşvik İdaresinden Yabancı sermaye yatırım izni  almanız gerekir.

İran’da Yabancı Sermaye Yatırım izni ile kazanılacak haklar yazımızı okumak için tıklayınız

3- Yabancılar İran’da % 100  yabancı  hisse sahibi  olarak  yabancı sermaye yatırım izni almadan d şirket kurulabilir veya bu oranda kurulmuş  şirkete ortak olabilir.

Bu şirket kuruluşu hiç bir prosedürü gerektirmemektedir. Firmanız %100 yabancı hisse sahipleriyle kurulsa da, bir İranlı şirket veya şahısla ortak olsa da yeni kurduğunuz şirket, her halükarda İranlı şirket  olarak tanınacak ve kanunun tanıdığı her türlü teşvik ve kredilerden yaralanılacaktır. Ancak bu durumda sizin getirdiğiniz sermaye devlet tarafından sigorta olmayacak ve sadece İran Şirketler kanunun Himayetinden yararlanacaksınız

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir